Business cases

gemeente Nijmegen

GEMEENTE NIJMEGEN

 

Nijmegen doet mee met de Green Capital Award 2018. Wanneer Nijmegen wint, is de stad in 2018 de Groene Hoofdstad van Europa. Dit betekent dat de stad een voorbeeldrol heeft voor andere Europese steden; waardoor er veel bezoek van binnen- en buitenlandse naar Nijmegen zal komen! Om deze in stijl te kunnen ontvangen, wil de gemeente graag een tijdelijk paviljoen op het nieuwe eiland Veur Lent neerzetten.

 

De Gemeente Nijmegen wilt graag een gebouw waarin ongeveer 100-150 mensen kunnen worden ontvangen. Een gebouw met uitstraling. Een boegbeeld van duurzaamheid en circulaire economie. Het gaat om een tijdelijk gebouw, dus na een of enkele jaren moeten de materialen weer kunnen worden hergebruikt. Om het paviljoen ergens anders op te bouwen of voor andere doeleinden.

 

>> Schrijf je in!
Vierdaagsefeesten

STICHTING VIERDAAGSEFEESTEN

 

De Vierdaagse Feesten is het grootste vrij toegankelijke (publieks-)evenement van Nederland en een van de grootste feesten van Europa! Een feest waarbij gedurende een week in het centrum van Nijmegen –rondom de 4Daagse wandelmarsen- op 37 podia ca. 2700 optredens worden gegeven. De Vierdaagefeesten wordt georganiseerd onder de regie van Stichting Vierdaagse feesten. Voor de stichting staan Veiligheid en Duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat is belangrijk, wanneer je kijkt naar hoeveel afval de 1.4 miljoen bezoekers bedoeld of onbedoeld produceren.

 

Vierdaagsefeesten wil met het evenement een bijdrage leveren aan haar omgeving om deze te versterken en te verbeteren, waar mogelijk ook door het jaar heen. DVF vraagt daarom aan de deelnemers om een circulair economisch afvalverwerkingsmodel te ontwikkelen dat tijdens de feesten geïmplementeerd kan worden. Hoe kan DVF samenwerking alle betrokkenen een model ontwikkelen dat economisch rendabel is voor iedere stakeholder en waarbij duurzaamheid voorop staat? Als dit model tijdens de Vierdaagse Feesten werkt, zou dit ook de rest van het jaar kunnen werken!

 

>> Schrijf je in!
ARN

ARN #1

 

Bij ARN wordt op jaarbasis rond de 600.000 ton aan afval, waaruit het naast elektriciteit, warmte en groengas (waar de lokale bussen op rijden) verschillende grondstoffen terug wint. Grondstoffen, die nu op de markt verkocht worden. Daar gebruiken bedrijven ze weer voor het produceren van allerlei producten . Op deze wijze draag ARN bij aan het hergebruik van grondstoffen en het sluiten van allerlei ketens.

 

 

Doordat ARN zich aan het einde van de lineaire productie keten bevindt, kan het dus beschikken over een breed portfolio aan grondstoffen. Dit biedt kansen, business kansen en circulaire kansen. Want waarom zouden deze grondstoffen door andere partijen bewerkt moeten worden tot nieuwe producten? ARN is zelf een bloeiend bedrijf met veel ambities, een van die ambities is het vinden van nieuwe duurzame business modellen gebaseerd op de aanwezige grondstoffen, energie en warmte die al in overvloed aanwezig zijn op het terrein van ARN zelf. Welke producten of diensten kan de ARN zelf op de campus produceren met deze aanwezige voorwaarden?

 

>> Schrijf je in!
ARN

ARN #2

 

Bij ARN wordt nu zo’n 40.000 ton GFT-afval verwerkt en nagenoeg volledig, door vergisting met gasopwerking, nacompostering met compostafzet en CO2 afzet weer terug in de keten gebracht. De compost wordt afgezet als bodemstructuur verbeteraar en de CO2 wordt afgezet in de glastuinbouw. Daarmee zijn de circulaire mogelijkheden die GFT biedt echter nog niet volledig benut.

 

 

Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, moet de voedselproductie in 2050 zijn verdubbeld. Insecten kunnen als duurzame bron van dierlijke eiwitten, naast de gangbare veehouderij, een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid. De GFT stromen die binnen komen bij de ARN zouden voor het kweken van insecten gebruikt kunnen worden!

 

 

Uit onderzoek is gebleken dat insecten zeer voedzaam, gezond en eiwitrijk zijn, en dat vele soorten onverzadigde vetzuren bevatten zoals omega-3 en -6. De milieuvoordelen van insectenkweek zijn, voor zover nu vast staat, onmiskenbaar: insecten zetten voer veel efficiënter om in eigen lichaamsgewicht dan bijvoorbeeld kippen, varkens of runderen. Bovendien stoten ze in vergelijking met de traditionele veeteelt 50 keer minder broeikasgassen uit en vormen ze minder risico bij het overbrengen van dierziekten op de mens. De ARN wil dat jij meedenkt hoe de productie van duurzame eiwitten in de vorm van insecten op de campus van de ARN vorm gegeven kan worden!

 

>> Schrijf je in!